Програма імені Петра Яцика для досліджень України на 2021-2022 навчальний рік

Вченим, які вивчають Україну за межами Онтаріо, пропонується подати заявку на отримання фінансування через Програму вивчення України імені Петра Яцика. Навчання відбуватиметься в Університеті Торонто протягом 2021-2022 навчального року. Учасники проводитимуть дослідження та взаємодіятимуть з канадськими науковцями під час перебування. Вони будуть запрошені виступити з темою своїх досліджень, і, як очікується, вони візьмуть участь у відповідних наукових подіях. Як правило, дослідження плануються з вересня по квітень.

Щороку програма може підтримати одного вченого, дослідження якого стосується Голодомору. Успішні абітурієнти отримають вигоду від взаємодії не лише з науковцями Університету Торонто, громади, а також тих, хто бере участь у проектах HREC. Вони матимуть доступ до архівів Українсько-канадського науково-дослідного та документаційного центру, де знаходиться архіви, що включають неопубліковані свідчення очевидців Голодомору, а також велика колекція мікрофільмів Голодомору з Центрального державного архіву при Університеті Торонто. HREC – це проєкт Канадського інституту українознавства (Університет Альберти).

В цей час кампус Університету Торонто закритий через пандемію COVID-19.  Якщо університет залишатиметься зачиненим або не працюватиме повністю в 2021-22 роках то діятимуть обмеження на поїздки, дослідники можуть бути залучені віртуально: вони будутьзабезпечені повним доступом до бібліотечних ресурсів Університету Торонто і будуть співпрацювати з його представниками віддалено.

До участі запрошуються науковці на всіх етапах кар’єри, що працюють у галузі соціальних наук, гуманітарних наук, включаючи нещодавно захищених докторів наук, докторів наук з досвідом і кандидатів наукПеревага надається заявникам робота яких пов’язана з тематичним напрямком “Проблеми 

незалежної України”. Цей напрямок включає: державне та інституційне будівництво в Україні; право та управління; проблеми демократизації; освіту, культуру, ідентичність нації та етнічні групи в Україні; історію; зовнішню політику та міжнародні відносини.

Для успішної участі в програмі необхідне знання англійської мови. Запрошення успішним абітурієнтам, яких запрошують в Університет Торонто, залежить від здатності заявників виконувати встановлені вимоги щодо в’їзду до Канади.

Програма Петра Яцика покриває такі витрати:

Особистий візит : 

  • вартість авіаквитків максимум 1200 канадських доларів; 
  • витрати на відкриття візи;
  • медичне страхування на затверджене перебування в Університеті Торонто;
  • 20 доларів на день за проживання терміном до 56 днів після подання відповідних квитанцій; 
  • надбавку, розраховану за ставкою 60 канадських доларів на день, до максимуму 3360 канадських доларів на 56 повних днів в CERES. 
  • мінімальний термін перебування становитиме 28 днів. 

Віртуальний візит:

  • науковці, які фактично зайняті, отримають гонорар у розмірі 1500 канадських доларів.
  • тривалість співпраці 3 місяці.

Порядок подання заявки :

Заповнену заявку (форму можна завантажити з нашого веб-сайту

https://munkschool.utoronto.ca/jacyk/project/visiting-scholarships/ ) слід надсилати разом з:

• описом вашої дослідницької пропозиції;

• автобіографією;

• двома рекомендаційними листами.

Ви можете визначити викладача CERES, який, на вашу думку, може надати вам консультації під час перебування в університеті Торонто. В іншому випадку відбірковою комісією буде призначено викладача. Заявки слід надсилати в електронному вигляді на jacyk.program@utoronto.ca. Усі матеріали заявки, включаючи рекомендаційні листи, повинні бути надіслані англійською мовою.

Дедлайн подачі документів 15 березня 2021 року.