ВНУ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ПРИЄДНАВСЯ ДО ВЕЛИКОЇ ХАРТІЇ УНІВЕРСИТЕТІВ (OBSERVATORY MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM)

Один із важливих векторів розвитку нашого Університету – розбудова мережі міжнародних зв’язків, зокрема із закладами вищої освіти іноземних держав. Раді повідомити, що ВНУ імені Лесі Українки приєднався до Великої хартії університетів. Представників нашого ЗВО, з метою підписання статуту, запрошено на річницю відзначення Великої хартії університетів. Захід відбудеться у вересні 2022 р. в м. Болонья (Італія). Ця новина – важлива подія на шляху до підвищення академічної свободи та розширення співпраці зі світовими університетськими асоціаціями.

Велику хартію університетів утворено завдяки підписанню договору 388 ректорами та керівниками закладів вищої освіти з усієї Європи та за її межами 18 вересня 1988 р., з нагоди 900-річчя Болонського університету. Щороку коло партнерів розширюється.

Обсерваторія – асоціація підписантів, незалежна від політичних організацій чи груп інтересів. Вона здійснює свою роботу, щоб забезпечити цілісність інтелектуальної та наукової роботи в установах і суспільстві, зміцнюючи так довіру у відносинах між університетами та їх спільнотами.

Підписанти Великої хартії представляють всесвітню спільноту університетів, що дотримуються та транслюють у своїй діяльності головні університетські цінності незалежності, чесності та солідарності. Велика хартія містить принципи академічної свободи й інституційної автономії як орієнтир для належного управління та співпраці університетів у майбутньому та контролює стан інституційної автономії й академічної свободи в усьому світі.

Обсерваторія організовує конференції, семінари та літні школи, де збирає науковців, керівників установ і студентів із різних країн для обговорення проблемних питань, створення спільних ідей, які мотивують до створення здорових й ефективних відносин між закладами вищої освіти та дослідженнями. 

Magna Charta Universitatum проводить тематичні дослідження з конкретних проблем в окремих країнах і регіонах, а також публікує книги й есе на низку тем, які пов’язані з проблемами інституційної автономії й академічної свободи. Важливий напрям діяльності – співпраця з університетськими асоціаціями, як-от: Європейська асоціація університетів, Рада Європи, ЮНЕСКО, Міжнародна асоціація університетів, Американська рада з освіти тощо.