Upcoming Opportunities №7

ХХІ стипендійна програма від уряду Польщі для молодих науковців

Кандидатами стипендіальної програми можуть бути вихідці з України, Молдови, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Вірменії, Азербайджану та Грузії. Перевага буде надаватись тим претендентам, які вже мають певні наукові досягнення або займаються іншою діяльністю, і знання, отримані під час стажування, будуть необхідні їм у продовженні своєї кар’єри.

Стипендіальна програма триває  10 місяців. У 2023/24 навчальному році вона розпочнеться 1 вересня 2023 року і триватиме до кінця червня 2024 року. Під час стажування, кожен кандидат отримує стипендію розміром 1 500 злотих щомісяця, яка покриває вартість проживання, харчування та страховку.

Вимоги до кандидатів:

  • закінчена вища освіта (чотирьох- або п’ятилітнього навчання, що закінчилось захистом бакалаврської, дипломної чи магістерської роботи) у першу чергу з гуманітарних наук (історія, міжнародні відносини, політологія, журналістика, соціологія, етнологія, культурологія, адміністрація та управління, право тощо);
  • вік до 35 років;
  • загальні знання в одному з вище перелічених напрямів, особливо дослідження за період ХІХ-ХХ ст;
  • знання польської мови, достатні для розуміння лекцій та відповідної літератури. В особливих випадках є можливість прийняття кандидатів без знання польської мови. Такі стипендіати зобов’язані самостійно розпочати вивчення мови та у серпні пройдуть додатковий курс польської мови.

Зверніть увагу, що кандидатами не можуть бути особи, які навчаються в Польщі, або вже проходять тут стажування чи отримують стипендію.

Дедлайн: 1 березня 2023  року 

Більше інформації за посиланням: https://studium.uw.edu.pl/event/program-stypendialny-rzadu-rp-dla-mlodych-naukowcow-xxi-edycja/?fbclid=IwAR0-4BHpBTTk8iIowuOLRN050TPLrt3x_cnZ007kTXdAES37eIr3hxw1c-o


Стипендії на курси німецької мови в Баварії 2023

Студенти та молоді викладачі всіх дисциплін із середнім рівнем володіння німецькою мовою (принаймні на рівні B1) можуть подати заявку на отримання стипендії на літній курс BAYHOST. На момент подачі заявки студенти повинні закінчити не менше двох повних семестрів у ВНЗ. Стипендії на курси в Баварії включають плату за навчання, проживання та харчування.

Усі документи необхідно надіслати в BAYHOST виключно через онлайн-портал заявок.

Кандидати повинні мати громадянство однієї з відповідних країн: Албанії, Боснії та Герцеговини, Хорватії, Косово, Чорногорії, Північної Македонії, Сербії, Словенії, України. 

Дедлайн: 21 березня 2023 року

Більше інформації за посиланням: https://www.uni-regensburg.de/bayhost/english-1/bayhost/english/scholarships/language-courses-in-bavaria/index.html


Стипендіальна програма Лейна Кіркланда, Польща

Програма адресована молодим лідерам з України, а також Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану, які зацікавлені в розвитку демократії, економіки та громадянського суспільства у своїх країнах і регіонах. Реалізація програми відбувається в рамках двосеместрового навчання в одному з чотирьох вищих навчальних закладів Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав, Люблін) та 2–4-тижневих професійних стажувань у державних або приватних установах.

До участі в програмі організатори запрошують кандидатів, що представляють середовища: держслужбовців та працівників міського самоврядування, юристів, підприємців, громадських діячів та керівників ГО у сфері культури, освіти, ЗМІ, охорони навколишнього середовища, охорони здоров’я та бізнесу, викладачів вищих навчальних закладів, журналістів.

Стипендіати отримують безплатний доступ до занять та супровід тьютора, а також стипендію у розмірі 2 000 злотих щомісяця протягом 9 місяців. Організатори програми забезпечують кандидату житло, кошти подорожі до Польщі, візові витрати, участь у підготовчих заняттях та курсах польської мови, страховку, проїзд в громадському транспорті та можливість купівлі допоміжних наукових матеріалів.

Перевага буде надаватись кандидатам, активним у своїй сфері та таким, що вже мають професійні досягнення. Також перевага буде у тих кандидатів, що раніше не навчались в Польщі.

Дедлайн:  1 березня 2023 року

Більше інформації за посиланням: https://kirkland.edu.pl/rekrutacja/?fbclid=IwAR1R4HgbNdPmE8-SBbgkBrUPmuBQO0x0ecEvAR6306OvtLz8HhcQCuWHyqc


Онлайн навчання в Єврошколі 2023

Представництво ЄС в Україні оголошує набір українських школярів та студентів для участі у EU Study Days (Єврошколи) у 2023 році.

Подати заявку на конкурс можуть студенти та аспіранти закладів вищої освіти України з таких спеціальностей, як міжнародні відносини, міжнародне та європейське право, європейські студії, міжнародна економіка та торгівля, фінанси, бізнес, політологія, право, філософія, історія, соціологія, культурологія, журналістика, а також інших економічних або технічних спеціальностей, які цікавляться європейською інтеграцією та бажають розширити свій світогляд.

Вимогою до студентів є володіння англійською мовою на рівні В1/С1. У разі необхідності можлива онлайн-співбесіда для студентів з метою перевірки рівня володіння англійською.

Навчання триває з 15 березня до 31 травня 2023.

Дедлайн:  6 березня 2023 року

Більше інформації за посиланням: https://www.eustudydays.in.ua/2023/01/25/novyj-nabir-shkolyariv-ta-studentiv-na-uchast-u-eu-study-days-yevroshkoly-2023/?fbclid=IwAR3hcCyCBrg4bXLE_GloIZ_-tgAh0Am4vhPFrUUCRZ8q_fT4nScJTXDa5_k


Стипендія Ейнштейна, Німеччина

Форум Ейнштейна та Фонд Вітгенштейна пропонують стипендію видатним молодим ученим, які готові провести дослідження у новій для себе галузі. 

Стипендія включає проживання протягом п’яти-шести місяців у садовому котеджі власного літнього будинку Ейнштейна в Капут, який недалеко від університетів і академічних установ Потсдама та Берліна. 

Що ви отримаєте?

  • Стипендія 10 000 євро
  • Відшкодування витрат за проїзд

Кандидати повинні бути віком до 35 років і мати вищу освіту в галузі гуманітарних, соціальних або природничих наук. Заявки на 2024 рік мають містити резюме, двосторінкову проектну пропозицію та два рекомендаційних листи.

Дедлайн:  15 травня 2023 року

Більше інформації за посиланням: https://www.einsteinforum.de/about/fellowship/?lang=en