Upcoming Opportunities №11

Літні курси литовської мови та культури

Фонд підтримки освітніх обмінів пропонує відвідати літні курси литовської мови та культури для студентів, викладачів, дослідників з усіх зарубіжних країн (крім громадян Росії та Білорусі), а також іноземців литовського походження з усіх іноземних країн. Ці курси недоступні для осіб, які володіють литовською мовою вище ніж С1, і для носіїв мови.

Вимоги до кандидантів:

  • Кандидат повинен бути студентом, викладачем або науковим співробітником вищого навчального закладу іноземної країни (крім громадян Росії та Білорусі).
  • Вимоги до кандидатів із групи «Литовці та іноземці литовського походження» – кандидат має відповідати всім критеріям, перерахованим нижче:

дитина, внук, правнук литовців, які проживають за кордоном, або іноземця литовського походження (громадяни Литовської Республіки, які прожили за кордоном не менше трьох років, або громадяни іноземних держав, які втратили громадянство Литовської Республіки). Іноземець вважається іноземцем литовського походження, якщо принаймні один із його батьків, дідусів і бабусь є або був литовцем; студент, викладач або науковий співробітник вищого навчального та наукового закладу іноземної країни або активний член литовської громади за кордоном.

Переможці отримають стипендію в розмірі 735 євро. Стипендія призначена лише для покриття витрат стипендіата. Додаткова сума для супроводжуючих партнерів або сім’ї не передбачена. Державні стипендії Литви не можуть подвійно фінансуватися з інших джерел, наприклад, інших стипендій чи інших програм академічного обміну.

Кандидати повинні надати копії перелічених документів через систему онлайн-заявки приймаючої установи :

  • Заповнену анкету;
  • Офіційний лист від ЗВО кандидата про підтвердження статусу студента, викладача чи наукового співробітника.  Для студентів лист повинен містити інформацію про поточний цикл навчання заявника (1- й , 2 -й або 3 -й рівень навчання), рік навчання та очікувану дату закінчення навчання.
  • Один рекомендаційний лист, заповнений і підписаний професором або іншим академічним персоналом, викладачем або роботодавцем.

Необхідні документи мають бути заповнені лише англійською або литовською мовою (або із завіреним перекладом на одну з цих мов).

Більше інформації за посиланням: https://studyin.lt/learn-lithuanian/


Стипендії Литви для магістрів

Фонд підтримки освітніх обмінів відкриває конкурс на отримання 100 державних стипендій Литви для отримання ступеня магістра або інтегрованого навчання (максимум два останні роки інтегрованого навчання) у вищих навчальних закладах Литви на 2023 рік. 

Щомісячна стипендія дорівнює 490 євро та покриває вартість навчання.

Вимоги до кандидатів:

  1. Кандидат повинен отримати офіційне підтвердження про зарахування від обраного литовського вищого навчального закладу.
  2. Кандидат має бути студентом, викладачем або науковим співробітником (тільки викладачами та дослідниками в галузі лінгвістики чи філології) ЗВО за кордоном, за винятком громадян Білорусі та Росії, які не мають права подавати заявку.
  3. Кандидат повинен добре знати литовську, англійську або іншу мову, необхідну для навчання за обраною програмою навчання (необхідний рівень володіння мовою навчання мінімум B2 відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти).

Кандидат повинен подати заявку через систему онлайн-заявки та додати скановані документи. Вся інформація в заявці повинна бути надана англійською або литовською мовою.

Кандидат повинен подати документ про завершення навчання у вищому навчальному закладі (диплом і додаток до нього) або виписку з оцінок до литовського вищого навчального закладу, щоб бути прийнятим на програму магістратури.

Дедлайн:  22 травня 2023 року

Більше інформації на сайті: https://studyin.lt/scholarships/full-time-master-degree-studies/


Стипендії на участь у European Forum Alpbach

Це можливість долучитися до European Forum Alpbach. Це двотижневий міжнародний форум, який об’єднає 400 однодумців для пошуку рішень головних викликів Європи — безпеки, клімату, демократії та фінансів. 

Що ви отримаєте?

  • Панельні дискусії, семінари та воркшопи від викладачів найкращих європейських та американських університетів, Нобелівських лауреатів, представників інституцій ЄС та великого бізнесу. 
  • Можливість поділитися своїм баченням майбутнього Європи з 400 однодумцями з усього світу.
  • Стипендію розміром 2500 євро, житло та невеликі добові (20 євро на день). Вам залишиться придбати квитки.

Організатори запрошують студентів, молодих підприємців, професіоналів культури та агентів змін, які:

  • у віці від 18 до 30 років;
  • проживають у будь-якій країні світу; 
  • знають англійську на рівні B2 і вище.

Що потрібно для участі?

  • Онлайн-заявка, заповнена англійською мовою.
  • Мотиваційний лист. Розкажіть, чому ви хочете взяти участь у форумі, який напрям найбільше вас цікавить та як ваша участь підсилить форум.
  • Резюме.
  • Мовні сертифікати та інші офіційні підтвердження вашого рівня англійської, якщо ви не носій мови.
  • Диплом, виписка оцінок або довідка з місця роботи.
  • Не забудьте додати переклад документів англійською або німецькою мовою.

Дедлайн: 31 травня 2023 року

Більше інформації на сайті: https://houseofeurope.org.ua/opportunity/487


Стипендія VILNIUS TECH для магістрів

Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса (VILNIUS TECH) пропонує стипендії для навчання в магістратурі у 2023-2024 навчальному році. Найкращі іноземні студенти, які подають заявку на перший рік навчання на магістратурі VILNIUS TECH, можуть отримати стипендію (безкоштовне навчання) на 2023-2024 навчальний рік.

Критерії відбору:

  • Академічні досягнення в здобутті ступеня бакалавра. 
  • Мотиваційний лист: висвітлення особистих якостей, опис найважливіших професійних/наукових досягнень; цілі на навчання у Вільнюському технічному університеті імені Гедимінаса за обраною програмою навчання. (Ліміт 1000 слів)
  • 2 Рекомендації або рекомендаційні листи;
  • Знання англійської мови (мінімальний рівень B2);
  • Участь в позакласних заходах, пов’язаних з програмою, обраною у VILNIUS TECH.

Усі абітурієнти повинні подати заяву та документи про освіту онлайн на сайті: https://apply.vilniustech.lt/  для обраної програми навчання. Усім заявникам, після подання заявки, які відповідають вищевказаним критеріям відбору, буде запропоновано провести співбесіду.

Дедлайн: 20 квітня 2023 року

Більше інформації за посиланням: https://vilniustech.lt/for-international-students/admission-20232024——-scholarships/scholarships-/vilnius-tech-scholarships-/10117