Upcoming Opportunities №18

Державні стипендії Чеської Республіки

Стипендії призначені виключно для сприяння навчанню іноземних громадян з країн, що розвиваються, і окремих третіх країн. Таким чином, ні громадянин Чеської Республіки, ні громадянин Європейського Союзу, ні будь-який інший іноземець, який має дозвіл на постійне проживання на території Чеської Республіки, не може претендувати на отримання стипендії.

Державні стипендії  призначені для покриття  стандартної тривалості навчання:

  • у наступних магістерських програмах навчання плюс однорічний підготовчий курс чеської мови (який поєднується з іншою спеціальною підготовкою). Державні стипендії цієї категорії призначаються випускникам освітнього ступеня бакалавра. Вони можуть вступати лише на навчальні програми з вибраних напрямів навчання, в яких викладання ведеться чеською мовою. Залежно від предметної області, абітурієнти зазвичай повинні скласти вступні іспити у відповідний університет. Успішна здача вступних іспитів є необхідною умовою для отримання стипендії;
  • у наступних програмах магістерського навчання або програмах докторського навчання. Державні стипендії цієї категорії призначаються випускникам відповідно бакалаврату або магістратури, які вступають на навчання з навчанням англійською мовою.

Дедлайн: 30 вересня 2023 року.

Більше інформації на сайті: https://www.msmt.cz/eu-and-international-affairs/government-scholarships-developing-countries-2?lang=2


Навчання в Баварії

Метою щорічної стипендіальної програми є підтримка наукового співробітництва та академічного обміну між Баварією та Центральною, Східною та Південно-Східною Європою. Випускники (з відповідним громадянством) з Болгарії, Хорватії, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини та України мають право подати заявку. Стипендії призначені для фінансування аспірантури, докторських програм або однорічного наукового перебування у вищих навчальних закладах Баварії. Річну стипендію, як правило, можна продовжити двічі на термін до 3 років. Стипендія виплачується щомісяця (934 євро) і становить 11 208 євро на рік. Студенти, які мають принаймні одну дитину, отримують 1094 євро на місяць, що становить 13 128 євро на рік.

Подати заявку можна буде з 1 грудня 2023 року.

Дедлайн: 28 лютого 2024 року.

Більше інформації на сайті: https://www.uni-regensburg.de/bayhost/english-1/bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html


Україна майбутнього – стипендіальна програма для біженців з України в німецьких університетах

Німецька служба академічних обмінів (DAAD) фінансує з коштів Федерального міністерства закордонних справ (AA) програму “Україна майбутнього – стипендіальна програма для біженців з України в університетах Німеччини”. Ця програма стипендій для біженців з України в німецьких університетах призначає стипендії зарахованим українським студентам у 2023 та 2024 роках.

Фінансування надається для підвищення професійної кваліфікації особливо успішних студентів з України, які виїхали до Німеччини для навчання в німецьких університетах. На додаток до спеціальної мовної та фахової підтримки та кураторської допомоги, яку пропонують університети, основна увага приділяється наданню повних стипендій для здобуття ступеня (бакалавра, магістра або доктора). Програма також передбачає можливість повернення: у цьому випадку навчання також може бути продовжене – наскільки це можливо – в українському вищому навчальному закладі.

Розмір стипендії становить 931 євро та виплачується щомісячно.

Дедлайн: 15 серпня 2023 року.

Більше інформації на сайті: https://www.daad-ukraine.org/uk/2023/05/22/majbutnya-ukrayina-stipendialna-programa-dlya-bizhentsiv-z-ukrayini-v-nimetskih-universitetah/


Digital Humanism Fellowship

Це можливість протягом трьох місяців працювати над своїм дослідженням в стінах Інституту гуманітарних досліджень Відня. У вас буде щомісячна стипендія розміром до 3000 євро, щоб створити дослідження на перетині діджиталізації та гуманітарних або соціальних наук. Організатори нададуть вам зручний робочий простір та доступ до усіх ресурсів інституту.  

Стипендією опікується Інститут гуманітарних досліджень Відня (IWM) та фінансується Федеральним міністерством з питань захисту клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії. Це одна з тисяч можливостей ЄС для України.

Ця стипендія для науковців, які:

  • здобувають PhD у сфері гуманітарних або соціальних наук;
  • або отримали PhD у сфері гуманітарних або соціальних наук після 2019 року.

Дедлайн: 30 вересня 2023 року.

Більше інформації на сайті: https://houseofeurope.org.ua/opportunity/551


Дослідницьке стажування Mitacs Globalink

Дослідницьке стажування Mitacs Globalink є безкоштовним стажуванням для студентів 3-го та 4-го курсів у кращих університетах Канади та конкурсною ініціативою для міжнародних студентів. З травня по жовтень кожного року кандидати з найвищим рейтингом беруть участь у 12-тижневому дослідницькому стажуванні під наглядом професорсько-викладацького складу канадського університету з різних навчальних дисциплін, від природничих наук, інженерії та математики до гуманітарних і соціальних наук.

Міжнародна програма Mitacs Globalink Research Internship включає:

  • роботу над спільним проєктом з професором канадського університету згідно твоїх наукових інтересів, навичок та попереднього досвіду);
  • переліт Україна-Канада та Канада-Україна;
  • стипендію на житло, харчування та поточні витрати;
  • медичне страхування;
  • зарахування на період стажування до канадського університету;
  • підтримку студентів-менторів на кампусі канадського університету;
  • можливість відвідування заходів, воркшопів, семінарів з професійного розвитку;
  • сертифікат, що підтверджує проходження програми Globalink Research Internship.

З 3 серпня по вересень 2023 року стартує відбір за програмою.

Більше інформації на сайті: https://www.mitacsua.org/mitacs-globalink-research-internship/