Стипендіальна програма для молодих вчених

Стипендіальна програма для молодих вчених, започаткована у 2003 році, адресована кандидатам з України, Молдови, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, а також Вірменії, Азербайджану та Грузії. У 2024/25 навчальному році відбудеться XXII-й випуск Програми.

Перевага надається кандидатам, які вже мають певні наукові досягнення і чия попередня діяльність дає найбільші надії на те, що вони зможуть використати набуту в Польщі спеціалізацію у різних галузях наукового життя. Стипендії надаються для продовження дослідницького проекту в рамках наукового стажування.

Загальна тривалість стажування та мовного курсу становить 10 місяців, і перебування може бути продовжено на один місяць, до липня 2025 року, якщо координатор програми подасть відповідну заявку.

Розмір стипендії становить 1500,00 злотих в місяць. Стипендіати використовують цю суму для покриття витрат на проживання, харчування та страхування.

Загальні вимоги:

  1. Закінчена вища освіта (4 або 5-річне навчання, що завершується захистом бакалаврської, дипломної або магістерської роботи), передусім гуманітарного спрямування: історія, міжнародні відносини, політологія, журналістика, соціологія, етнологія, культурологія, соціальна психологія, адміністрування та управління, право та суміжні спеціальності.
  2. Вік кандидатів: до 35 років.
  3. Знання польської мови, що гарантує хороше розуміння лекцій з дисципліни кандидата та використання літератури.
  4. У виняткових випадках можуть бути кваліфіковані особи, які не володіють польською мовою. Однак такі стипендіати будуть зобов’язані вивчити мову самостійно після того, як отримають повідомлення про кваліфікацію, і пройдуть інтенсивний вступний курс польської мови в серпні 2024 року.
  5. Заявки осіб, які навчаються або перебувають на будь-яких стажуваннях чи стипендіях у Польщі, будуть відхилені.

Необхідні документи:

  1. Копія диплома про закінчення навчання, еквівалентного польській вищій освіті першого циклу (як мінімум) або польській вищій освіті другого циклу, або свідоцтво про поточну докторантуру.
  2. Анкета кандидата (доступна за посиланням www.studium.uw.edu.pl ).
  3. Короткий мотиваційний лист з обґрунтуванням, чому було обрано саме цю спеціальність (польською або англійською мовою).
  4. План дослідницької роботи (польською або англійською мовою).
  5. Резюме польською або англійською мовами з детальною інформацією про останню наукову активність (з фото кандидата).
  6. Перелік публікацій, досягнень та реалізованих професійних проєктів.
  7. Сертифікати, що підтверджують знання польської та англійської мови.
  8. Будь-які інші деталі, документи або інформація, які, на думку кандидата, можуть допомогти Кваліфікаційній комісії оцінити його кандидатуру належним чином.

Повний пакет документів необхідно надіслати на електронну адресу: stypendia.studium@uw.edu.pl

Прийом заявок: до 1 березня 2024 року Анкета заявки та більше інформації доступно на сайті: https://studium.uw.edu.pl/programy-stypendialne/program-rzadu-rp-dla-mlodych-naukowcow/nabor-do-programu-rzadu-rp-dla-mlodych-naukowcow/